مقاله درباره اراده الهی از دیدگاه امام خمینی

لینک پرداخت و دانلود در "پایین مطلب"
فرمت فایل: word (قابل ویرایش و آماده پرینت)
تعداد صفحات:24
اراده الهی از دیدگاه امام خمینی
- نگاهی به برهان صدیقین
پیرامون صفات حق تعالی مباحث گستردهای صورت گرفته و از ابعاد و زوایای گوناگونی مورد بحث قرار گرفته که قسمت عمدهای از علوم اسلامی را به خود اختصاص داده است: متکلمین و فلاسفه و عرفا در این نکته که حضرت حق مستجمع جمیع صفات کمال و جمال است و هر صفت کمالی را خداوند به نحو اتم و اکمل دارا است، متفقالقولند. و هر کدام به زبان خود و در قالب مفاهیم خود به این مهم پرداختهاند. از بین این مکاتب، فلاسفه بحث صفات را برهانی کرده و در اثبات آن براهین متقنی اقامه کردهاند و حتی معتقدند گرایش ما سواءالله به او به خاطر کمالاتش است. حضرت امام این فیلسوف عارف ومحقق مدقق نیز از طرفداران این نظریه است و مطالبی که در برخی آثار میبینیم بر این گفته صحه میگذارد. هرچند که برخی براهین حضرت در واقع تقریری از براهین حکماء پیشین میباشد اما غور در آنها حاکی از عمق نگرش ایشان است. ایشان از واجبالوجود با عنوان کمال مطلق تعبیر می کند و معتقد است که: «کمال مطلق همه کمالات است و الا مطلق نیست و هیچ کمالی و جمالی و جمیلی ممکن نیست در غیر حق ظهور کند که این غیریت عین شرک است و اگر نگوییم الحاد است.»[۱] میبینیم که حضرت امام ـ اعلی الله مقامه ـ در این چند جمله کوتاه به قاعدهٔ بسیط الحققیه اشاره فرمودهاند ولی در اینجا چون بحث ما بر روی صفت اراده است، درصدد اثبات صفات کمال بر ذات اقدس الله نیستیم بلکه آن را اصلی مسلم گرفته و از این مباحث تنها به عنوان مقدمهای برای ورود به بحث اصلی استفاده کرده و بدون اطاله کلام از آن میگذریم.
- تقسیم صفات : مطلب دیگری که برای شروع بحث ناگزیر از بیان آن هستیم، اشارهای به اقسام صفات است. کمالات و صفات واجب تعالی تقسیمات گوناگونی دارد که یکی از آن، تقسیم به صفات ذاتی و فعلی است. صفات ذاتی یعنی صفاتی که فرض ذات به تنهایی برای انتزاع آن کفایت میکند و صفات فعل یعنی صفاتی که فرض آن، منوط به فرض غیر است و غیر از واجب تبارک و تعالی هر چه هست، فعل اوست. پس صفات فعلی، صفاتی خواهد بود که از مقام فعل واجب یعنی ماسواء الله انتزاع میشود. البته این دیدگاهی است که مورد قبول فلاسفه و متکلمین امامیه است و اختلافنظر بسیار زیادی در این زمینه به ویژه بین امامی با اشاعره و معتزله وجود دارد؛ زیرا اشاعره صفاتی را که بعنوان صفات ذاتی بیان کردیم از لوازم ذات میدانند و معتزله ذات مقدس را نائب مناب صفات او میدانند اما از این اختلافات که بگذریم حضرت امام نیز در اسماء و صفات الهی قائل به دو مقام هستند:
۱ـ مقام اسماء و صفات ذاتیه: در این مقام ذات مقدس واجب تعالی به حیثیت واحده و جهت بسیطهٔ محضه، کل کمالات و جمیع اسماء و صفات را داراست و تمام کمالات به حیثیت بسیطهٔ وجودیه رجوع میکند. چون ذات مقدسش صرف وجود و وجود صرف است، صرف کمال و کمال صرف نیز است.
۲ـ مقام اسماء و صفات فعلیه: این مقام، مقام ظهور و تجلی اسماء و صفات ذاتیه است که مقام معیت قیومیه است و آیهٔ شریفهٔ «هو معکم این ما کنتم» بدان اشاره دارد.
ایشان آیهٔ شریفهٔ «هو الاول و الاخر و الظاهر و الباطن» را جامع این دو مقام میدانند. حضرت امام در باب صفات حق ـ سبحانه ـ بسیار دقیق بحث کردهاند. وقتی نظرات حکماء را که در اینباره بررسی میکنیم گفتهاند، صفات حق یا صفت ذاتند و یا صفت فعل، به عبارت دیگر آنان یک دسته از صفات را صفات ذاتی و صفات دیگر را صفات فعلی میدانند اما نظر مبارک حضرت امام این تفاوت را با نظر حکماء دیگر دارد که ایشان میفرمایند که صفاتی که در یک مرتبه صفات ذات هستند، همان صفات در مرتبهٔ دیگر (مرتبه فعل) صفت فعل به شمار میروند و این تفاوت در مورد صفت اراده کاملاً مشهود است؛ مثلاً حضرت امام، اراده را هم صفت ذات و هم صفت فعل میدانند و حال آنکه عمده بحث فلاسفهای چون علامه طباطبائی ـ رضوان الله تعالی علیه ـ در این است که آیا اراده، صفت ذات است یا صفت فعل[۲]؟ و جالب توجه این است که بر اینکه اراده صفت ذات نیست، برهان اقامه میکنند اما از نظر حضرت امام جمیع اسماء و صفات حق تعالی در دو مرتبه و در دو مقام است: یکی مقام اسماء و صفات ذاتیه، که این مقام در حضرت واحدیت ثابت است، مثل علم ذاتی حق و قدرت ذاتی حق و اراده ذاتی که از شؤون و تجلیات ذاتیه حق تبارک و تعالی است. دیگری مقام اسماء و صفات فعلیه است که به تجلی و به فیض مقدس برای حقتعالی ثابت است.[۳]
- عینیت صفات با ذات
مسئله دیگری که در باب صفات مطرح است، عینیت و غیریت صفات ذاتی با ذات حق است و علیرغم اختلاف آرایی که در این زمینه وجود دارد، قول حضرت امام ـ و برخی حکمای دیگر ـ معتبرترین اقوال است. ایشان معتقد به عینیت و اتحاد صفات با ذات هستند؛ به این دلیل که صرف وجود، صرف کمال و جمال است و هیچ حیثیت کمالی، نمیتواند خود را از صرف وجود کنار بکشد؛ چون هرچه کمال است، به حقیقت وجود برمیگردد و اگر غیر از این باشد اشکالات عدیدهای پیش میآید:
۱ ـ در عالم وجود دو اصل بلکه چندین اصل بوده باشد و حال آنکه در عالم واقع تنها وجود اصیل است.
۲ ـ ذات حق تبارک و تعالی مرکب باشد که لازمهاش نیازمندی و نقص است.
۳ ـ راه یافتن جهات امکانی در ذات حق است و اشکالات دیگری که بیانشان به طول میانجامد.[۴] حضرت امام قائل به قول عینیت صفات با ذات، در موارد زیادی از آن سخن گفتهاند و آن را برهانی کردهاند و اصحاب اقوال دیگر را مورد نقد قرار دادهاند.[۵]
- اختلاف اقوال در اراده الهی
از این بحثهای مقدماتی که بگذریم، اراده یکی از صفات کمال است که همهٔ الهیون آن را پذیرفته اما در حقیقت اراده با یک سری پرسشهایی مواجه شدهاند.
▪ آیا اراده صفات ذات است یا فعل؟
▪ آیا اراده حادث است یا قدیم؟
▪ آیا اراده مطلق است یا مقید؟
و بسیاری از سؤالات دیگر که در این مقال به این امور میپردازیم. برای روشن شدن منشأ اختلافاتی که به آن اشاره خواهیم کرد، ذکر چند مقدمه ضروری است: مقدمه اول؛ تفاوت اراده در انسان و خداست. اراده در انسان به معنای شوقی است که پس از داعی ایجاد میشود.[۶] اما اراده به این معنا نمیتواند در ذات مقدس راه داشته باشد هرچند که از محدثان اهل سنت، اراده را در خدا و انسان به یک معنا دانستهاند که واضحالبطلان است؛ زیرا لازمه چنین صفتی، این است که صاحب آن موجودی مادی و دارای جهات امکانی باشد و ساحت حق اجل از آن است که متصف به چنین صفتی شود. تفاوت معنای اراده در انسان و خدا منشأ یک سری اختلافات شده است؛ زیرا اغلب گمان کردهاند که اگر بگوییم اراده صفات ذاتی حق است، لازمهٔ آن راه یافتن جهات امکانی در حق است. برخی از فلاسفه بخصوص اصحاب حکمت متعالیه ارادهٔ حق تعالی را علم او به نظام احسن تعریف کردهاند که این علم عین ذات حق و داعی او بر ایجاد موجودات است و علاوه بر این داعی دیگری ندارد؛و فیه عین الداع عین علمه نظام خیر و هو عین ذاته[۷] مقدمه دوم؛ نکته دیگر که ذکر آن برای تکمیل و تنویر بحث لازم است, بررسی اراده خداوند در روایات است. در برخی احادیث میبینیم که معصومین علیهمالسلام فرمودهاند «و ارادته فعله» یعنی ارادهٔ حضرت حق عین فعل اوست. در اصول کافی بخشی تحت عنوان «اراده انها عن صفات
الفعل»[۸] اراده حق تعالی را از دیدگاه ائمه معصومین ـ علیهمالسلام ـ بیان کرده که اغلب مؤید و مبین ارادهٔ فعلی حق است و از آن جمله، روایتی است که حضرت امام صادق(ع) نقل فرمودهاند که فردی خدمت حضرت امیرالمؤمنین(ع) رسید و از ارادهٔ حضرت حق سؤال کرد که آیا خداوند همیشه اراده داشته است؟ حضرت در جواب فرمود که اراده بدون مرید نمیشود و خدای تعالی از قدیم قادر و عالم بود و سپس اراده کرده است[۹] این روایت و روایاتی از این قبیل زمینه را فراهم کرد که قائلین به ارادهٔ فعلی حق در تأیید کلام خویش به آن استناد کرده و منکر اراده حق در مقام ذات مقدس شدند.
سایر محصولات :
مقاله درباره سقط جنین
لینک پرداخت و دانلود در "پایین مطلب" فرمت...
مقاله درباره تحریف در قرآنلینک پرداخت و دانلود در "پایین مطلب" فرمت...
مقاله درباره خرافاتلینک پرداخت و دانلود در...
مقاله درباره هنر و تمدن اسلامیلینک پرداخت و دانلود...
مقاله درباره معنویت مهمترین نیاز بشر استلینک پرداخت و دانلود در "پایین مطلب" فرمت...
مقاله درباره وازایش یا تناسخ یا باززاییلینک پرداخت و دانلود در "پایین...
مقاله درباره قلب از نظر دینیلینک پرداخت و دانلود در...
مقاله درمورد دروغلینک پرداخت و دانلود در "پایین...
مقاله درباره ویژگی های دوران بلوغلینک پرداخت و دانلود در...
مقاله درباره قضا و قدرلینک پرداخت و...
مقاله درباره بسیج و بسیجیلینک پرداخت و دانلود در "پایین مطلب" فرمت...
مقاله درباره خوف از خدالینک پرداخت و دانلود...
مقاله درباره امام خمینی از ولادت تا رحلتلینک پرداخت و دانلود در...
مقاله درباره ارتباط با امام زمانلینک پرداخت و دانلود...
مقاله درباره اراده الهی از دیدگاه امام خمینیلینک پرداخت و دانلود در...
مقاله درباره اسلام و دموکراسی از نگاه برنارد لوئیسلینک پرداخت و...
تعریف عرف و عناصر آن در قانون و فقهلینک پرداخت و دانلود در "پایین مطلب" فرمت...
مقاله درباره تروریسملینک پرداخت و دانلود در "پایین مطلب" فرمت...
مقاله درباره داستان حضرت اسماعیللینک پرداخت و دانلود در "پایین...
مقاله درباره دروغگوییلینک پرداخت و دانلود در "پایین...
مقاله درباره برزخ از دیدگاه قرآن و سنتلینک پرداخت و دانلود در "پایین...
مقاله درباره تربیت در نهج البلاغهلینک پرداخت و...
مقاله درباره حجابلینک پرداخت و دانلود در...
مقاله درباره آیا روح وجود داردلینک پرداخت و دانلود در "پایین مطلب" فرمت...
مقاله درباره امام زمانلینک پرداخت و دانلود...
مقاله درباره آیت الله مطهری و دکتر شریعتیلینک پرداخت و دانلود در "پایین مطلب" فرمت...
مقاله درباره پیامدهای جنگ احدلینک پرداخت و دانلود در "پایین مطلب" فرمت...
مقاله درباره اسلاملینک پرداخت و...
مقاله درباره اخلاق و فقهلینک پرداخت و دانلود در "پایین مطلب" فرمت...
مقاله درباره اقوام آریاییلینک پرداخت و...
مقاله درباره مشارکت سیاسی در جهان سوملینک پرداخت و دانلود در "پایین مطلب" فرمت...
مقاله درباره مدیریت مشارکت جولینک پرداخت و دانلود...
مقاله درباره کمک های اولیهلینک پرداخت و...
مقاله درباره کشف قانون تناوبیلینک پرداخت و دانلود در "پایین مطلب" فرمت...
مقاله درباره ساپورت بازیابی اطلاعات در مورد استفاده وساخت آنتولوژی (antology)لینک پرداخت و دانلود در "پایین مطلب" فرمت...
مقاله درباره «کودکان استثنائی» و «اختلالات دیکتهای»لینک پرداخت و...
مقاله درباره کمردرد و راههای پیشگیری از آنلینک پرداخت و دانلود در "پایین مطلب" فرمت...
مقاله درباره ماه همسایه ما در کیهانلینک پرداخت و...
مقاله درباره رنگ سازیلینک پرداخت و دانلود در "پایین...
مقاله درباره کبوتر (فاخته یا قمری صخره ای)لینک پرداخت و دانلود در...
مقاله درباره اسلام و دموکراسی از نگاه برنارد لوئیستوضیحات بیشتر - دانلود
تعریف عرف و عناصر آن در قانون و فقه
توضیحات بیشتر - دانلود
مقاله درباره تروریسم
توضیحات بیشتر - دانلود
مقاله مدیریت تولید JIT
توضیحات بیشتر - دانلود
مقاله مدیریت منابع انسانی و مدیریت کارکنان
توضیحات بیشتر - دانلود
مقاله کنفرانس ویدیویی
توضیحات بیشتر - دانلود
مقاله سازمان سرپرستی مدیریت چیست؟
توضیحات بیشتر - دانلود
مقاله ساخت و نصب تیرهای روشنایی درمحوطه ی گلستانه ها (کوپه ها)
توضیحات بیشتر - دانلود
تحقیق درباره سازمان تجارت جهانی
توضیحات بیشتر - دانلود
مقاله درباره آشنایی اجمالی با مسجد الحرام
توضیحات بیشتر - دانلود
مقاله درباره مرورى بر تاریخ وتمدن اشکانیان ( با تاکید بر تاج و تخت ، پایتخت ها ، نظام کیفرى و گاهشمار بر اساس آثاربر جاى مانده )
توضیحات بیشتر - دانلود
مقاله آفرینش
توضیحات بیشتر - دانلود
مقاله انواع کاج ها
توضیحات بیشتر - دانلود
مقاله درباره موقعیت جغرافیایی شهر بم
توضیحات بیشتر - دانلود
پاورپوینت انواع خرابیهای بتن
توضیحات بیشتر - دانلود
مقاله چگونگی شتاب دار کردن ذرات
توضیحات بیشتر - دانلود
مقاله مدیریت نام تجاری
توضیحات بیشتر - دانلود
مقاله کنترل سربار کارخانه
توضیحات بیشتر - دانلود
مقاله فصل 14 تئوری بازی
توضیحات بیشتر - دانلود
مقاله انگیزه هاى مخالفت با حکومت علوى
توضیحات بیشتر - دانلود
مقاله انقلاب تکنولوژی ,تحقیق درباره انقلاب تکنولوژی
توضیحات بیشتر - دانلود
مقاله امام خمینی(ره)
توضیحات بیشتر - دانلود
مقاله تاریخ تفاسیر هایدگری
توضیحات بیشتر - دانلود
مقاله مدیریت تولید JIT
مقاله مدیریت تکنولوژی
مقاله درباره مدیریت استراتژیک
مقاله مدیریت منابع انسانی و مدیریت کارکنان
مقاله مدیریت منابع انسانی
مقاله چگونگی شتاب دار کردن ذرات
مقاله نصب، راه اندازی و طراحی آسانسور
مقاله تولید بیسکویت گرجی
مقاله کارآموزی تراشکاری
مقاله کاراموزی روزنامه نگاری و چاپ
مقاله ژنتیک جمعیت
مقاله درباره روش سیمپلکس
کلمات کلیدی :یافتن جهات اکانی راه یافتن جهات آیهٔ شریفهٔ laquo درباره اراده الهی قاله درباره اراده صفات ذاتی کردهzwnj اند یzwnj دانند صفت فعل آیا اراده ذات قدس صرف وجود صفات ذاتیه این است اراده یzwnj تعالی ایشان دانند صفاتی
- ۹۶/۰۶/۲۰